Juhlavuoden pääjuhla 10.–13.8.2023

Lohjalla on ollut asutusta yli 700 vuotta. Ensimmäinen merkintä kirkonkirjoissa on vuodelta 1323, joten vuonna 2023 juhlitaan kaupungin 700-vuotissynttäreitä. Juhlavuosi huipentuu elokuussa 10.–13.8.2023 vietettävään pääjuhlaan, jolloin tapahtumia riittää niin kulttuurinystävälle kuin festivaalikävijälle. Alta näet kaikkien juhlapäivien ohjelma-aikataulun. Löydät tapahtuman myös Facebookista. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.

Torstai 10.8.

Klo 15–16.30 Saima Harmaja -seuran tapahtuma pääkirjastolla

Klo 17.30 Torsti Salosen luento: Lohja ja Suomi seitsemän vuosisataa sitten. Paikka: Lohjan pääkirjasto

Klo 12–17 Avoimia opastuksia Lohjan Museolla. Kierroksia tasatunnein vuorotellen molempiin näyttelyihin: Viestejä Menneisyydestä ja Puettu vuosista. Klo 12 alkaa ensimmäinen opastus ja viimeinen opastus alkaa klo 17.

Klo 18–20 Suomen Musiikintekijät Lohjalla. Artistivieraana Eroma ja Lohjan kaupungin orkesterin taiteellinen johtaja Jukka Untamala. Paikka: Sibelius-sali (Laurentius-talo)

Perjantai 11.8.

Keskiaikainen kulkue Lohjan terveyskeskuksen pihalta Pyhän Laurin kirkolle ja kirkkokentälle.

Klo 17 Kulkue lähtee terveysaseman pihalta
Klo 17.30 Kulkue saapuu kirkkokentälle
Klo 17.30–17.45 Keskiaikaista musiikkia
Klo 17.45 Juhlarauhan julistus, kirkkoherra Juhani Korte
Klo 18 Seppämestari esittää työesityksen
Klo 18.15–18.45 Keskiaikainen hevosesitys ja keskiaikaisten aseiden esittelyä

Seurakunnan juhlasivu

Klo 19 Schola Cantorum Aboensis -yhtye Pyhän Laurin kirkolla – vapaa pääsy

Lauantai 12.8. Lohja700-rantafestarit

Tule mukaamme juhlimaan Lohjan 700-vuotistaivalta! Kaikille suunnattu maksuton kesäinen festari järjestetään Aurlahden rannassa klo 10 alkaen. 

Juhlavuoden kunniaksi lavalle nousee monia lohjalaistaustaisia artisteja ja esiintyjiä, kuten Juha Lehti, Antti Ketonen ja Elias Kaskinen. Festareilla esiintyy myös paikallinen bändi Safetybox. Esiintyjiä tahdittaa Lohjan kaupunginorkesteri. Illan pääesiintyjänä nähdään Sanni! 🎤💃

Lapsille suunnatussa aamupäivän ohjelmassa mukana ovat lohjalainen Mölyapinat-yhtye, Akroteam, Liikuntakeskus, Länsi-Uudenmaan Musiikkiopisto ja Larte-kuoro. Lasten aamupäivän juontaa Lohjan teatterin Professori Tiktak eli Seppo Lehtelä. Klo 13 alkaen tapahtuman juontaa lohjalainen Jaakko Selin.

Koko päivän tarjolla on myös herkullista ruokaa ja juomaa sekä aktiviteetteja kaiken ikäisille.

Tervetuloa ainutlaatuiseen tapahtumaan Aurlahden rantaan Lohjan huikeisiin järvimaisemiin! 🌞 🌊

Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.

Ohjelma

Klo 10–10.20 Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston lasten ja nuorten kuoro sekä orkesteri

Klo 10.20–10.30 Larte-kuoro, kuoroa johtaa Elina Laakkonen

Klo 10.45–11.30 Mölyapinat- yhtye

Klo 11.45–12.15 Liikuntakeskuksen tuokio

Klo 12.30–12.40 Akroteam Lohja

Klo 13–13.20 Musiikkiopiston sinfoniaorkesteri

Klo 13.20–13.40 Vuoden Lauri esittäytyy

Klo 14 Juhlapuheet  – Kirkkoherra Juhani Korte lukee tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen suomeksi ja ruotsiksi, minkä jälkeen puheet pitävät Lohjan seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Kallio sekä Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Joona Räsänen

Klo 15 Lohjan Kaupunginorkesteri

Klo 15.30 Juha Lehti & Lohjan Kaupunginorkesteri

Klo 16 Antti Ketonen & Lohjan Kaupunginorkesteri

Klo 16.30 Elias Kaskinen & Lohjan Kaupunginorkesteri

Klo 17–17.40 Safetybox (& Lohjan Kaupunginorkesteri)

Klo 18.30–20 Sanni

Löydät Lohja700-rantafestarit myös Facebookista

Esiintyjät

Larte -kuorossa lauletaan hyvin monipuolista ja haasteellistakin, moniäänistä, nuorille sopivaa kuoromusiikkia. Larten ohjelmistossa on niin kansanlauluja, modernia musiikkia kuin kevyen musiikin hittejäkin monilla eri kielillä laulettuina. Kuoroa johtaa Elina Laakkonen.

Mölyapinat soittavat menevää ja uutta, koko perheen musiikkia, joka pistää peput heilumaan! Mölyapinoiden keikalla on paljon osallistavia lauluja ja vuorovaikutusta, myös hieman teatteria. Mölyapinat huomioi lasten iän, ja äänenvoimakkuus sovelletaan aina paikan mukaan. Mölyapinat soittavat pääasiassa omia kappaleita, mutta setissä on mukana myös tuttuja biisejä, joihin on tehty omat sanat, kuten Banaanin metsästys (Leijonan metsästys).

Lohjan liikuntakeskuksen tuokio tuo lavalle iloa liikunnan muodossa. Tule mukaan ohjattuun nostattavaan tuokioon mikä tuo liikettä kävijöille!

Akroteam Lohja antaa meille upean akrobatiaesityksen nähtäväksi. Akroteam Lohja ry on keväällä 2020 perustettu, Lohjalla toimiva, Suomen ensimmäinen akrobatiavoimisteluun erikoistunut seura.

Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston ylläpitäjä on Lohjan kaupunki ja opistolla on sivutoimipiste Vihdissä. Musiikkiopistossa annetaan taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista opetusta, joka on ensisijaisesti suunnattu lapsille ja nuorille.

Lohjan kaupunginorkesteri nousee Aurlahden lavalle kello 15 ja esiintyy Lohja700-rantafestareilla myös Juha Lehden, Antti Ketosen ja Elias Kaskisen kanssa. Lisäksi kaupunginorkesteri esittää kappaleen lohjalaisen Safetyboxin kanssa. Lohjan kaupunginorkesteri on Lohjan musiikkielämän aktiivisuuden ja monipuolisuuden kantava voima ja koko Uudenmaan kulttuurikentän merkittävä toimija.

Juha Lehti on Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeestä tunnettu laulaja, lauluntekijä ja kitaristi. Hän on tehnyt suuren osan yhtyeensä kappaleista kuten “Neiti Kevät”, “Älä mee” ja “Pahaa verta”.

Antti Ketonen on lohjalaistaustainen komeaääninen kesto suosikki. Tule kuuntelemaan hänen radiosta tuttuja tulkintojaan.

Elias Kaskinen on rakastettu ja lämmin lohjalaistaustainen artisti, joka tuo karismaattisen olemuksensa lavalle.

Safetybox koostuu neljästä musikaalisesta lohjalaisesta nuoresta, joiden tiet kohtasivat. Bändi perustettiin Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa Lohjalla. Vuonna 2017 bändi esiintyi ensimmäisen kerran, tuolloin ikää tällä saman vuosikerran tytöillä oli 12 vuotta.

Sanni kuuluu maamme seuratuimpiin ja kuunnelluimpiin artisteihin. Jo vuosikymmenen ajan Sanni on tunnettu omaleimaisista lyriikoistaan ja isoista pop-melodioista, jotka nostavat artistin kerta toisensa jälkeen suoratoistopalveluiden ja radiolistojen kärkisijoille. Sanni on arvostettu ja palkittu biisintekijä, joka on huomioitu uransa aikana kolmella Emmalla ja Musiikkikustantajien Vuoden biisi -palkinnolla.

Tapahtuma-alueen kartta

Loja700-rantafestareiden aluekartta

Tapahtumassa mukana

 • Arepera Bros
 • Bake´n Dekor
 • Bonne Juomat OY
 • Cafetoria Roastery Oy
 • Chiliveikot
 • Dogs & Deli
 • Intersport
 • Lakukeppi
 • Liikunta- ja hyvinvointikeskus Aplico
 • Limetti Catering
 • Lohjan kotiseutuyhdistys
 • Lohjan perhekeskukset, LUVN
 • Lohjan seudun Omakotiyhdistys
 • Lohjan seurakunta
 • Lumon
 • Mr. Kahvi ja Lettu
 • Nummela Thai Kitchen
 • Porvoon laku / Petit Moulin Oy
 • Runaway Plan
 • Sabsido
 • Sassikoru
 • Sun Churro
 • Team Sulo Catering
 • Ape Gelato
 • Wild Taste Oy

Tapahtuman myyntialueelta löydät burgerit, hodarit, uuni- ja makkaraperunat sekä muikut. Kokeilemaan pääsee myös venezuelalaista keittiötä, thairuokaa, ukrainalaista borssikeittoa tai kreikkalaisia makuja. Jälkiruoaksi voit kahvin kera herkutella letuilla, jäätelöllä, hattaralla tai vaikka lakritsalla. Nälän takia ei siis tarvitse lähteä tapahtuma-aluetta kauemmas! Esitysten lomassa voit myös tutustua pakopelaamiseen, hyvinvointikeskus Aplicon tarjontaan tai vaikkapa perhekeskuksen toimintaan. Tervetuloa!

Lasten alue

Festareiden lasten alueelta löydät muun muassa rastiradan, keppihevosia, pomppulinnoja ja lasten teatteria. J&J Ohjelmat tuovat lastenalueelle pomppulinnoja ja Lohja700 -keppihevosradan: Rantafestareiden lastenalueella lapset pääsevät pomppimaan veloituksetta pomppulinnoissa. Lapsiperheitä on päivän aikana ilahduttamassa Pelle Mamma, MisseKissa ja Pelle Positiivi. Kepparihevoset kirmaavat myös Aurlahden rantaan. Kepparikierroksen jälkeen lapset saavat palkinnoksi Lohja 700-tikkarit (tikkareita rajoitettu erä 600 kpl). Nuorisotyöpaja Tuuma tuo lastenalueelle Päiväperho -teatterin. Päiväperhon esitysajat: klo 10.30, klo 11.30, klo 12.30 ja klo 13.30.
 
Lasten alue avoinna klo 10–14.
 
Rantafestareiden piknik-alueelta löydät lisäksi kasvomaalausta ja Hupsansaa ry:n kukkabuffetin (kukkabuffet työpaja klo 14 alkaen).

Tapahtumaan saapuminen

Suosittelemme käyttämään julkista liikennettä, mikäli se on sinulle mahdollista. Linja-autot tarjoavat kätevän kulkuyhteyden sekä Helsingin että Turun suunnalta Lohjalle. Linja-autoasema sijaitsee aivan torin vieressä. Tarkista ajantasaiset aikataulut Matkahuollon verkkosivuilta.

Huomio Aurlahteen Helsinki-Lohja bussilla tulevat! Illalla bussit Lohjalta Helsinkiin lähtevät 20.35 (suoraan Helsinkiin) ja loput Nummelan kautta, 21.25, 22.25 ja 23.25. Virkkalan suuntaan pääsee 20.20, 21.20, 22.20, 23.35, 0.20 ja 0.50. Yöbussit kulkevat myös Virkkalan suuntaan.

Lohjan linja-autoasema on noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Aurlahdesta. Viimeinen esiintyjä Sanni lopettaa viimeistään noin klo 20. Aikataulut voi tarkistaa Vainion liikenteen verkkosivuilta.

Jos et pääse paikalle linja-autolla suosittelemme yhteiskyytejä, sillä paikalle odotetaan tuhansia kävijöitä. Maksuttomia, isompia pysäköintalueita läheltä Aurlahtea löydät mm.

 • Terveyskeskuksen parkkialue
 • Nahkurinkadun viereiset parkkialueet
 • Lohjan torin alueella sijaitsevat parkkialueet
 • Hiidensalmen hiekkaparkista, Kuilukatu 4
 • Invapaikkoja on varattu 10 kappaletta Aurlahden hiekkakentältä. Aja sisään Aurlahden katua Rantapuistoon, avaamme puomit ja liikenteenohjaajat ohjaavat sinut parkkipaikalle.

Tapahtumaan odotetaan suurta määrää osallistujia, minkä vuoksi pysäköintialueet saattavat olla ruuhkautuneita.

Katso täältä Lohjan keskustan pysäköintialueet

Poikkeusjärjestelyt Aurlahdessa

Suljemme Rantapuiston ja Aurlahden rannan viereiset katualueet lauantaina 12.8. klo 6.

Aurlahden rantakentät ovat pois käytöstä rantafestareiden rakennus-, tapahtuma ja purkuaikana. Huoltorakennusta lähimpänä oleva hiekkakenttä on pois käytöstä 9.–14.8.2023 ja tehtaan puoleinen hiekkakenttä on pois käytöstä 11.–13.8.2023. Huoltorakennuksen edessä oleva alfalttipysäköintialue on pois käytöstä 11.–12.8.2023.

Veneiden lastaus: Aurlahden laiturialueen huoltolaituri lastaustarkoituksessa on pois käytöstä 11.–12.8.2023. Veneiden lastaus tapahtuu veneenlaskupaikalla Kanoottivajan vieressä.

Katupysäköinti: Pysäköinti Rantapuistokadun varrella on kielletty 11.8 klo 8.00 – 12.8. klo 21.00.

Pahoittelut häiriöstä. Toivottavasti pääset mukaan juhlimaan 700-vuotiasta kaupunkiamme!

Turvallisuus

Olemme tehneet paljon töitä varmistaaksemme tapahtuman turvallisuuden. Aurlahden viereiset kadut Rantapuisto, Aurlahdenkatu, Laiturikatu ja Multapäänkadun loppuosa ovat suljettuja. Liikenteenohjaajat ovat ohjaamassa liikennettä suljetuista tien kohdista. Odotamme tapahtumaan tuhansia ihmisiä joten toivomme, että saavutte paikalle jalan tai julkisilla kulkuneuvoilla.

 • Paikalla on useita järjestyksenvalvojia sekä Lohjan SPR.
 • SPR:n ensiapupiste sijaitsee huoltorakennuksessa/ Aurlahden rannan pukuhuoneessa. SPR:n sijainti on merkattu aluekarttaan. Jos tarvitset ensiapua tai näet jonkun, joka tarvitsee apua, älä epäröi kääntyä järjestyksenvalvonnan tai ensiapupisteen henkilökunnan puoleen.
 • Tapahtumassa melutaso voi nousta korkealle. Suojaa tarvittaessa lasten kuuloa kuulosuojaimilla erityisesti lähellä lavaa.
 • Suosittelemme ottamaan mukaan vesipullon. Aurlahden rannalla on vesipiste josta pulloa voi täyttää. Huomioi kuitenkin, että jos alueella on kova ruuhka, niin se voi olla hankalaa. Voit myös ostaa juotavaa useilta paikalla olevilta myyjiltä.
 • Tapahtumassa ei saa juoda omia alkoholijuomia!

Turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää. Pyydämme sinulta yhteistyötä turvallisuuteen liittyen. Kun alueella on paljon ihmisiä, on tärkeää ottaa huomioon myös muut. Pidetään huolta toisistamme!

Sunnuntai 13.8.

Klo 10 Seurakunnan juhlallinen Jumalanpalvelus

Katso myös muut juhlavuoden tapahtumat

Lohjan kaupunki järjestää juhlaliputuksen 12.–13.8.2023

Lohjan 700-vuotisjuhlatyöryhmä on päättänyt, että Lohja700-juhlavuoden pääjuhlan aikaan järjestetään liputus. Liputus alkaa lauantaina klo 8 ja päättyy sunnuntaina klo 21. Kannustamme kaikkia lohjalaisia osallistumaan liputukseen.

Liputuksessa tulee noudattaa liputusaikoja. Voimassa olevan asetuksen mukaan Suomessa liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kesällä kuitenkin viimeistään kello 21. Kannustamme kaikkia lohjalaisia osallistumaan liputukseen.

Yhteistyössä

Ota yhteyttä tiimiin!

Yhteystieto nainen 600x800 www

Jenna Härmä

Matkailukoordinaattori

jenna.harma@lohja.fi
+35840 686 7085

Jenni Annanolli 600x900 (1)

Jenni Välilä

Projektikoordinaattori | Lohja700

jenni.valila@lohja.fi
+358406867019

Sara Ertek 600x800 www

Sara Ertek

Kulttuurituottaja

sara.ertek@lohja.fi
+358 44 362 1130