OpusKlubin stand up -illat tarjoilevat Ernest Lawsonin tasoisia viihdyttäjiä

Ursula Herlinin vetämä stand up -klubi ravintola Opus K:ssa Lohjan keskustassa tarjoilee kovan kattauksen koomikoita pari kertaa kuussa. Torstaina 2. maaliskuuta lavalla muun muassa Ernest Lawsonin huumori-muusikki -show.
Kuvassa Opus K:ssa esiintyvän Stand up -klubin vetäjä Ursula Herlin sekä ensimmäisen OpusKlubin stand up -illan esiintyjät Ernest Lawson ja Inka Valima.
OpusKlubia vetää lohjalainen stand up -koomikko Ursula Herlin. Torstaina 2.3. lavalla nähdään mm. Ernest Lawson ja Inka Valima.
My Lohja

15:36

Lohjan vilkkaassa kulttuurikaupungissa on tietenkin myös elinvoimainen stand up -skene. Opus K -ravintolassa kaupungin keskustassa pyörii stand up -klubi nimeltään OpusKlubi, jota vetää kovassa nosteessa oleva lohjalainen stand up -koomikko Ursula Herlin.

Klubin korkeasta tasosta kertoo jotain se, että esimerkiksi torstaina 2. maaliskuuta lavalle nousee koko Suomen tuntema koomikko Ernest Lawson. Samassa illassa yleisöä naurattavat myös Inka Valima, Joonas Korhonen ja illan emäntä Ursula Herlin.

Stand up on Putouksesta ja Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmasta tunnetulle Lawsonille melko uusi aluevaltaus.

– Aloitimme oikeastaan vuonna 2022, Lawson kertoo.

Lawson puhuu monikossa, sillä monista muista stand up -koomikoista poiketen hän ei ole lavalla yksin vaan yhdessä muusikko Sam Weckmanin kanssa. Weckman on mukana, koska showhun kuuluu perinteisen stand upin lisäksi myös biisejä.

– Suomessahan on huumorilauluille pitkät perinteet Lapinlahden Linnuista ja Jope Ruonansuusta lähtien, Lawson muistuttaa.

Stand up -koomikoista esimerkiksi Ismo Leikola esittää huumorilauluja, joissa tunnettujen laulujen sanat on väännetty uusiksi. Lawson ja Weckman sen sijaan säveltävät ja sanoittavat biisinsä alusta asti itse.

– Tavoitteena on, että biisit ovat niin hyviä, että niitä tykkää kuunnella vaikkei edes ymmärtäisi suomea. Ja siihen päälle tulee vielä hauskat sanat.

Musiikki on Lawsonille tavallaan pehmeä lasku stand upiin, sillä erilaiset laulut ovat olleet olennainen osa improvisaatiokeikkoja, joita Lawson on tehnyt lähes kymmenen vuotta.

– Sellaisen eron olen huomannut, että improa tehdessä joutuu tosi usein selittämään ihmisille, mitä impro tarkoittaa. Mutta stand up on Suomessa jo niin iso juttu, että lähes kaikki ovat käyneet keikoilla ja tietävät, mistä on kyse.

Lawsonin komiikka ammentaa hänen omasta kokemusmaailmastaan kahden lapsen isänä ja opettajan työstä näyttelijäksi siirtyneenä entisenä oululaisena.

– Millaisia lapset ovat, millaista on olla isä, millainen on koulumaailma ja millaista on tulla viihdemaailmaan tavallaan ulkopuolelta, Lawson luettelee.

Monet koomikot kuten Joonas Nordman ovat aloittaneet stand upilla ja siirtyneet sitä kautta televisioon ja elokuviin. Lawsonin suunta on ollut juuri toisinpäin. Hän esiintyi stand upista kertovassa Naurun varjolla -elokuvassa vuonna 2020, muttei silloin vielä edes ajatellut, että nousisi itse lavalle.

– Olen katsonut stand upia niin paljon, että tiesin kuinka iso kynnys se on.

Nyt kynnys on kuitenkin ylitetty menestyksekkäästi. Ja jokaisen kunnon stand up -koomikon tavoin Lawson tietää, että uudelle paikkakunnalle saavuttaessa pitää olla juttuja myös kyseisestä kaupungista.

– Kyllä lohjalaisille on ihan varmasti luvassa välittävää kuittailua, Lawson lupaa.

Mylohjan uutiset kertovat, mitä elämästä nautiskelijoiden kaupungissa tapahtuu.

Jaa: