Miinan Mökissä tiedetään: Tämä maailma kaipaa lämpöä

Juuri tällä hetkellä maailma tarvitsee lämmintä, aitoa kosketusta.
Käsityö välittää viestin, kosketuksen, tunteen.
Käsin tehty on aito ja yksilöllinen, se on hiljaista puhetta ihmiseltä toiselle.
Käsityön ilo kantaa pitkälle: tekijältä vastaanottajalle, päivästä toiseen.
Käsityö ei koskaan ole pelkkää suorittamista: mukana on aina myös aito läheisyys.

Tänä vuonna Sammatissa, Miinan Mökin 37. käsitöiden myyntinäyttelyssä esittäytyy 23 taitavaa tekijää. Tervetuloa tutustumaan 24.6.-16.7.2023!

Kuvat ja teksti: Liisa Laurila

Paikkarin torpan naapurissa

Miinan Mökki on Sammattiseuran suvisen toiminnan keskus. Mökki sijaitsee Sammatin Paikkarilla, osoitteessa Torpantie 1. Miinan Mökissä järjestetään kesän aikana taidenäyttelyitä, joista Käsitöiden myyntinäyttely on perinteisin.

Miinan Mökki, Rauhala on rakennettu vuonna 1863. Se on tehty Elias Lönnrotin vanhimman veljen, Henrik Johan Lönnrotin tyttären Sofian ja hänen miehensä pitäjänsuutari Karl August Westerholmin kodiksi.

Talon pitkäaikaisin asukas on ollut Elias Lönnrotin perheen taloudenhoitajana toiminut Serafia Wilhelmina ’Miina’ Lönnrot (1827-1915). Miina muutti Rauhalaan vuonna 1884 ja hänen mukaansa taloa alettiin kutsua Miinan Mökiksi. 

Miina Lönnrotia arvostettiin käsitöiden tekijänä, tuvassa oli kangaspuut ja emäntä osasi kehrätä hienoa lankaa. Hän oli myös arvostettu pitokokki.

Miinan Mökki siirtyi Sammattiseuralle vuonna 1974. Kesällä 1985 sitä alettiin hyödyntää näyttelytilana. Käsityönäyttelyiden perinne alkoi Maj-Lis Kajanderin aloitteesta jo samana vuonna. Näyttelyllä Sammattiseura kunnioittaa Miina Lönnrotin muistoa. Näyttely on järjestetty joka kesä – vain yksi kerta on jäänyt väliin, koronan vuoksi. 

Juhannuspäivä on juhlaa kaikille käsityöstä pitäville!

Tänä vuonna käsitöiden myyntinäyttely avautuu perinteiseen tapaan juhannuspäivänä, lauantaina 24.6. kello 11.00.  Näyttely on avoinna päivittäin kello 11.00–17.00.

Näyttelyjakso on tänä suvena kolmen viikon pituinen, se päättyy sunnuntaina 16.7. kello 17.00.  Mökkiin on vapaa pääsy.  Näyttelyn tuotteiden lisäksi vierailija voi kokeilla onneaan arpajaisissa tai juoda retkikahvit.

Tiistaina 5.7 juhlistetaan Miina Lönnrotin syntymäpäivää ja silloin tarjotaan kaikille kävijöille kahvit. Ehtiikö Miina mukaan kertomaan omasta elämästään?  Miina on jo 196-vuotias, joten hän on varmasti arvovieras. Näyttelyn aikana on luvassa muutakin ohjelmaa, työnäytöksiä ja esittelyjä. Niistä tiedotetaan myöhemmin. 

Taitoa ja tyylitajua, aito kosketus tuntuu työssä

Miinan Mökin käsityönäyttelyn tekijät ovat ahkeraa väkeä. Mökki täytyy kauniista kädentaidosta, miesten ja naisten töistä. Tuotteet sopivat kotiin, mökille, lahjoiksi ja tuliaisiksi. Jokainen käsityön tekijä tuo oman, yksilöllisen käsialansa näyttelyyn, näyttelyssä kävijällä on valitsemisen onni ja – vaikeus.
Käsityönäyttelyn osallistujat esitellään näyttelykansiossa. Mukana on kontaktitietoja – jos tarvitaan yksilöllisiä tuotteita, saajan nimikirjaimilla varustettuja tuotteita tai tietyn värisiä esineitä, tekijöihin voi ottaa yhteyttä ja sopia tilaustöistä.
Miinan Mökin näyttelyt ovat osa Sammattiseuran toimintaa. Näyttelyn ja arpajaisten tuotolla katetaan Miinan Mökin ylläpitokustannuksia ja korjauksia.

160-vuotiaan Miinan Mökin kunnosta halutaan pitää hyvää huolta!

Lisätietoja käsityönäyttelystä 

Stina-Marit Elo       stinamaarit.elo@gmail.com                gsm 050 966 3877
Taru Rahkama        rahkamataru@gmail.com                    gsm 044 341 2532
Miinan Mökin osoite on Torpantie 1, 09220 Sammatti

 

Liisa Laurila

 Vapaa-ajan sammattilainen Liisa Laurila on ollut pitkään mukana Sammattiseuran toiminnassa, hoitanut tiedotusta ja kirjoittanut Sammattia sivuavista aiheista esimerkiksi Kirkhakkiseen. 

Tänäkin suvena tarkoitus on olla mukana muun muassa Miinan Mökin toiminnassa, vapaaehtoisena. Työvuodet mainosalalla ovat takana, niiden tuomia oppeja on ollut ilo soveltaa kotiseututyössä. Sammattilaisen isän tytär on sydämeltään sammattilainen.

Liisan ajatuksiin voi tutustua myös blogissa sanataito.blogspot.com 

Vieraskynässä hyvin tunnetut lohjalaiset ja Lohjaa hyvin tuntevat levittävät Lohjalovea.

Mylohjan uutiset kertovat, mitä elämästä nautiskelijoiden kaupungissa tapahtuu.

Jaa: