Lohjan tarina

Tervetuloa Lohjalle! Me olemme olleet täällä jo yli 700 vuotta. Vuosisadat ovat karsineet turhan hötkyilyn, ja voimme keskittyä nautiskelemaan kauniista kaupungistamme, jossa on tilaa asua, elää ja yrittää.

Tämä elämästä nautiskelijoiden kaupunki on lähellä, mutta kaukana melusta ja stressistä. Voisi sanoa, että meidät on luotu kaksoiselämään.

Nautimme kaupungin viettelyksistä juuret syvällä luonnossa kuin Paavolan tammella. Uintireissun jälkeen piipahdamme ihanaan kahvilaan, ravintolaan, teatteriin tai konserttiin.

Nautinnonhaluisina olentoina emme osaa päättää, ollako kaupunkilaisia vai maalaisia vaan poimimme molemmista piirakoista makeimmat omenat. Sanovat meitä urbaaneiksi maalaisiksi. Sillä tavalla olemme suurkaupunkilaisia, että emme kyttää toistemme tekemisiä vaan täällä saa vapaasti toteuttaa itseään juuri sellaisena kuin on.

Lohja on urbaani ikkuna tuhansien järvien Suomeen. Leppoisasta kaupungistamme on kuin varkain tullut yksi suomalaisten eniten suosimista etelän lomakohteista. Onhan Lohja paljon lähempänä kuin Toscana ja aidompi kuin Kanaria.

Moni saapuu Lohjalle mökkeilemään, mutta jääkin asumaan. Niin taisi käydä myös muinaisille patruunoille, jotka rakennuttivat iloksemme komeita kartanoita. Niissä kelpaa herkutella ja yöpyä.

Lohjanjärvi on Uudenmaan suurin, mutta ei suinkaan Lohjan ainoa. Uskotko, että meillä on täällä 200 järveä? Niistä voi nauttia miljoonalla tavalla: uida, soudella, purjehtia, meloa tai vaikka uistella kuhaa.

Teitpä mitä tahansa, voit tehdä sen turvallisin mielin, sillä Lohjalla on puhdasta. Vetemme suodattuu Salpausselkään kuuluvan harjumme läpi ja on niin hyvää, että kelpaa pöytään Hong Kongissa asti.

Vaikka olemme luontoäidin lellikkejä, olemme itsepäisyyspäissämme menneet jo satoja vuosia läpi harmaan kiven. Suomen kaivosteollisuus on lähtöisin Lohjalta. Meillä vuorimiehillä on ollut täällä 16 kaivosta, joista voimme kertoa tuhat tarinaa sadan metrin syvyydessä Tytyrissä. Hedonistisen luontomme ansiosta jokainen päivä on meillä kalkkipäivä.

Koska olemme aikoinaan raataneet maan alla otsa hiessä, puhumme lyhyesti ja jätämme sanoista turhat kirjaimet pois.

Kiireetön nautiskelu luo tilaa ajattelulle. Ehkä juuri siksi Lohjan kylät vetävät puoleensa merkkihenkilöitä. Presidentit rentoutuvat Karjalohjan rannoilla ja Kalevalan isä oli Sammatin poikia. Kalevalainen aatosten hyöky jatkuu nykyään myös paikallisten sanaseppojen ja muusikoiden nokkelissa päissä. Lohjalainen omena ei siis ole pudonnut kauas puusta, eikä se voisikaan, sillä omenapuita on täällä niin tiheässä.

Nautiskelija elää unelmaansa Lohjalla, sillä harrastukset, koulut, tapahtumat ja kulttuuri, kyllä myös teatteri ja kaupunginorkesteri, löytyvät kotioveltamme. Moni tulee tänne kauempaakin pyöräilemään, ratsastamaan tai retkeilemään, sillä maastot ovat maan parhaat. Lohja on paitsi elämännautiskelijoiden myös elämänsynnyttäjien kaupunki, jonka synnytysosasto on maankuuluu.

Yritykset seilaavat Lohjanjärvellä myötätuulessa, koska Lohjan koordinaatit ovat täydelliset: lentokentälle luovii nopeasti ja pätevää miehistöä on mukavasti tarjolla. Aallonharjalla purjehtivat täällä varsinkin metsä-, metalli-, muovi- ja elektroniikkateollisuus. Kun kiikaroimme harjun laelta tulevaisuuteen, näemme Lohjan biotalouden ja elämysteollisuuden kotisatamana. Ja, koska Suomen etelässä paistaa aina vähän lämpimämmin, veneemme akut lataa aurinko.

Elämästä ja omenamehusta täysin siemauksin nauttien toivotamme sinut ja aurinkoisen tulevaisuuden tervetulleeksi kolmella kielellä Lohja – Lojo – Yolo!

Katso Lohjan kaupunginorkesterin tervehdys juhlavuodelle!