Eliaksen yrtit maistuvat kimalaisille, perhosille ja ihmisille

Erja Hinkkanen, toimittaja ja puutarhuri. Kuva: Heli Kurimo

Kirjoittaja on entinen toimittaja, joka antoi periksi maan vetovoimalle ja opiskeli puutarhuriksi.

Eliaksen yrtit ovat Pihaperhosen taimiston tuottamia kukkia, jotka maistuvat kimalaisille, perhosille ja ihmisille. Olen nimennyt yrtit Sammatin suuren pojan, Elias Lönnrotin mukaan. Perusteluna on, että kasvatan yrttejä Lönnrotin synnyin -ja kotiseudulla Sammatissa, runsaan puolen kilometrin päässä Lönnrotin syntymäkodista, Paikkarin torpasta.  Lisäksi Lönnrot tunsi monet näistä yrteistä.

Eliaksen yrtit ovat ahomansikka, anisiiso, iisoppi, keto-orvokki, laventeli, myskimalva, mäkimeirami, ruohosipuli, kangasajuruoho, siankärsämö ja väinönputki.

Monet näistä kasveista mainitaan Lönnrotin kirjoittamassa ja toimittamassa ensimmäisessä suomenkielisessä kasviopin kirjassa eli Flora Fennicassa. Se ilmestyi vuonna 1860.

Eliaksen yrtit olivat rohtoja

Eliaksen yrtit olivat Lönnrotin elinaikana eli 1800-luvulla lääkekasveja.  Keto-orvokilla parannettiin lasten ihottumia, mäkimeirami soveltui lääkkeeksi yskään ja vaimoväen kuukautisvaivoihin, kangasajuruohoa käytettiin ”löysäävänä ja vahvistavana teenä sekä hauteena ulkovioille suonivedossa.”

Varsinainen superyrtti oli siankärsämö. Sen kukista tehtiin lääkettä, jota käytettiin joko teenä, keitesakona tai kukkaviinana ”asettamaan veren ja muita juoksuja, väänteitä ja puhkuja, ähkyjä, reväisimiä, synnytystuskia, leinivikoja, lökätautia ja muita”, Lönnrot kirjoittaa Flora Fennicassa. Tuoreita lehtiä voitiin käyttää haavojen parannuksessa ja kukkaviina paransi kehnovatsaisuuden ja punataudinkin.

Ruohosipulikin kelpasi lääkkeeksi. Lääkkeeksi nautittuna se on ”hiuttava, vesittävä, puhkuttava, hyödyllinen hengenahdossa, yskässä, leinissä, keripukissa ja horkassa. Iholääkkeenä nostaa rakkoja, jouduttaa paiseita ja ajoksia.”

Jumalaista sokeria ja muita herkkuja Nykyisin Eliaksen yrttejä käytetään lääkitsemisen sijasta ruokien maustamiseen. Kokeile esimerkiksi silputa siankärsämön lehtiä kermaviilikastikkeeseen. Siankärsämösilppu sopii myös kalan maustamiseen. Tai käytä laventelin kuivattuja kukkia sokerin höystämiseen.  Lisää muutama muutama teelusikallinen kuivattuja laventelin kukkia puoleen kiloon sokeria. Sulje seos tiukasti purkkiin vähintään kolmeksi päiväksi. Mausta tulee ”jumalainen”, sanoo ruotsalainen Agneta Ullenius, jonka kirjasta Yrttimaa ohje on peräisin. Laventelilla maustettu sokeri sopii esimerkiksi teehen.

Keto-orvokin kukkia voit käyttää koristeina leivonnaisissa ja salaateissa. Kukissa on häivähdys vaniljan makua. Erään huippukokin mielestä keto-orvokkia voi kutsua ainakin epävirallisesti Pohjolan vaniljaksi.

Kukkia kimalaisille ja perhosille

Eliaksen yrtit sopivat maustekäyttöön parhaiten ennen kukintaa, sillä kukkiminen heikentää makua. Esimerkiksi kukkimaan päässeen ruohosipulin varsi on puumainen ja mauton.

Mutta jos haluat, että yrteistä on hyötyä kimalaisille ja perhosille, niiden pitää saada kukkia. Hyönteiset nimittäin käyttävät ravintona kukkien mettä. Kimalaisten ja perhosten vuoksi yrttien pitäisi saada kukkia. Miten ratkaista tämä ristiriita? Istuttamalla useita taimia! Esimerkiksi ruohosipulia kannattaa olla useita tuppaita. Osaa saksit säännöllisesti, jolloin kukkiminen estyy ja osan annat kukkia. Ruohosipulin pallomaiset kukinnot houkuttelevat perhosia ja kimalaisia.

Teksti ja kuvat: Erja Hinkkanen

Kuva nokkosperhosesta ja ruohosipulin kukasta
Ruohosipulin kukat houkuttelevat perhosia, esimerkiksi nokkosperhosia. Kukka on niin kaunis, että kasvia voi istuttaa kukkapenkkiin. Ruohosipuli kukkii touko-kesäkuussa. Kuva: Erja Hinkkanen
Kuva myskisalvasta
Myskimalva on perinteinen perenna, jonka lehdet ja kukat ovat syötäviä. Nuoria lehtiä voi käyttää salaatteihin ja kukat sopivat ruokien koristeeksi. Kuva: Erja Hinkkanen
Kuva siankärsämöstä
Siankärsämön herkät kukat ovat kuin pitsiä. Se sopii hyvin leikkokukaksi. Kuva Erja Hinkkanen
Kuva pihaperhosen taimistosta
Pihaperhosen taimisto heinäkuussa. Ensimmäiset auringonkukat (etualalla) ovat puhjenneet kukkaan. Taimisto sijaitsee runsaan puolen kilometrin päässä Paikkarin torpalta. Kuva Erja Hinkkanen

Vieraskynässä hyvin tunnetut lohjalaiset ja Lohjaa hyvin tuntevat levittävät Lohjalovea.

Jaa: